Raaf Outdoor - GPS-tochten, bedrijfsuitjes en groepsactiviteiten

Sagentocht De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is het opvallende landschap in het Westen van Brabant. Het landschap dat ligt ingeklemd tussen Zeeland en België en dat zich uitstrekt over de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en een gedeelte van Steenbergen en Roosendaal.

Sagen en legenden

Rond de Brabantse Wal heeft zich in de loop van de eeuwen van alles afgespeeld en dat heeft een boeiende verzameling van volksverhalen opgeleverd.

Sagentocht De Brabantse Wal vertelt u deze spannende sagen en legenden zoals bijvoorbeeld 'De Stille Ronde van Bergen op Zoom' en de geschiedenis van 'Prinses Paulientje'.

De Brabantse Wal

De laatste tijd komt er steeds meer belangstelling voor de Brabantse Wal. Dit mede door talrijke initiatieven om dit bijzondere stukje Nederland eens goed op de kaart te zetten.

De Brabantse Wal

Voorheen was de streek vooral bekend door de asperges, aardbeien en ansjovis maar dat is slechts een kleine selectie van wat deze streek u biedt.

Muziek

Tijdens de Sagentocht kunt u genieten van de muziek van Datura Middeleeuwse muziek.

Datura

Met veel passie brengt Datura u Middeleeuwse muziek. Zij hebben zich laten inspireren door oude manuscripten om kunst en kennis uit vroegere tijden weer nieuw leven in te blazen.

Datura

Wilt u meer weten over Datura of de CD aanschaffen? Kijkt u dan op de Datura website.

Sagentocht recept

Brabantse Walnotenschuimtaart met Brabantse Walnotenlikeurkaramel

Taart voor 8 á 10 personen

200+80 gram suiker, 4 eieren, 75 gram walnoten, 6 dl slagroom, 1 eetlepel water, 1 dl ahornsiroop, cacaopoeder, reep pure chocolade, Brabantse Walnotenlikeur

Klop voor de bodem(s) 4 eiwitten stijf met 200 gram suiker. Teken 3 cirkels van 23 cm doorsnede op bakpapier. Vul de cirkels met schuim en droog ca 2 uur in de oven op 80 graden. Karamelliseer 75 gram grof gehakte walnoten in 80 gram suiker met 1 eetlepel water. Laat dit afkoelen. Klop 6 dl slagroom stijf met 1 dl ahornsiroop en een scheutje Brabantse Walnotenlikeur. Bewaar een gedeelte van de gekaramelliseerde noten voor de garnering, maak de rest wat fijner en spatel deze door de room.

Besmeer de drie bodems dun aan één kant met gesmolten chocolade. Leg een schuimbodem op een plat bord. Spatel er een laagje room met noten op. Leg dan de tweede schuimbodem hier bovenop en bedek ook deze met room. Tot slot de derde schuimbodem hier op leggen met de chocoladekant naar beneden. Smeer de zijkanten netjes aan en zet de taart minstens 3 uur in de vriezer. Werk voor het serveren af met cacaopoeder en gekaramelliseerde noten.

Saus voor over de taart

200 gram suiker, 4 eetlepels water, 100 gram gezouten boter, 2 volle eetlepels mascarpone of room, Brabantse Walnotenlikeur

Maak karamel van de suiker en het water. Smelt de boter en voeg toe. Roer goed door tot je een homogene massa krijgt en voeg dan de mascarpone en een scheut Brabantse Walnotenlikeur toe. Meng weer goed tot een dik vloeibare massa.

Door: Maryline

Over... de Sagentocht

Deze Sagentocht is ontwikkeld door Raaf Outdoor.

Bronnen:

Websites: wikipedia.org, debrabantsewal.nl, thuisinbrabant.nl, verhalenbank.nl, woensdrecht.nl, vestingsteden.nl, wegvandeturf.nl

Boeken: Noord-Brabantsch Sagenboek (1 en 2) - J.R.W. Sinninghe Spokerijen in Brabants westhoek : sagen, legenden en volksverhalen veelal uit de volksmond opgetekend - J.R.W. Sinninghe De duivel op de lijkwagen: spookgeschiedenissen, legenden en historische sagen uit het westen van de provincie Noord-Brabant - M.J.G. de Jong Het kasteel van Wouw - Ron Bakx / Gerard Haast / René Hermans / Kees Hoendervangers Weg van de turf (fietsrouteboek) - Eindredactie: René Hermans

Tijdschriften: Ach Lieve Tijd, 700 jaar West-Brabant en de Westbrabanders - Waanders Uitgevers

Onderzoek, bewerking en GPS tocht: Raaf Outdoor

Geredigeerd en aangevuld door: René Hermans

Muziek: Datura Middeleeuwse muziek

Hoe werkt het?

Met uw eigen auto maakt u een rondrit over de mooiste plekjes van de Brabantse Wal. Het navigatie-apparaat dat u meekrijgt geeft de route aan.

Garmin Nüvi

Daarnaast vertelt het apparaat u (letterlijk!) de sagen en legenden. U hoeft dus niet mee te lezen maar kunt tijdens het rijden ontspannen luisteren naar de verhalen en echte Middeleeuwse muziek.

Luister hier alvast naar een voorbeeld:

De tocht duurt iets langer dan twee uur en brengt u weer terug op de plaats waar u begonnen bent.

Sagentocht De Brabantse Wal is bedoeld voor volwassenen maar u kunt uw kinderen gerust meenemen als ze tenminste tegen een spannend verhaal kunnen.

Verhalen

Wat voor soort verhalen krijgt u te horen?

In de Sagentocht zijn leuke en spannende volksverhalen verwerkt over Sinte Geertruid, de Bokkenrijders, dwaallichtjes, heksen, 'den Flodder', 'de grijze man', spoken, smokkelaars, geesten, 'de ekkerman', Prinses Paulientje, kabouters, 'de Duivel' en zeemeerminnen.

Sagen en legenden

De verhalen spelen zich allemaal af rond de plaatsen waar u langs rijdt.

Ervaringen

"We hebben vandaag met 4 personen de Sagentocht gereden. 'We' zijn Jeanne,Peter,Annie en Arent. We kregen een navigatieapparaat mee en gingen we vol goede moed de auto in. Uitleg was niet nodig want het zou allemaal duidelijk worden als we het apparaat aanzetten. Wel kregen we nog een blaadje mee waar de uitleg over het navigatieapparaat op stond. Arent en Peter sloten het aan en Jeanne en Annie lazen hardop voor hoe het aan moest en waar je daarna allemaal op moest drukken."

"Het werkte perfect en al gauw zaten we op de spannende Sagenroute. Een prettige stem vertelde ons allerlei spannende en leuke verhalen over verschillende plaatsen en mensen waar we langs kwamen. Arent had soms moeite om aan te geven welke kant we op moesten want hij is niet zo handig met rechts en links,toen we hem vertelden dat rechts daar was waar je duim links zat werd het nog erger dus deden we net als bij kleine kinderen en zeiden dat de hand waar je mee schrijft dat is rechts en het werkte."

"De route is erg goed in elkaar gezet en je rijdt zoveel mogelijk binnendoor langs leuke binnenwegen. Onze eerste stop was in Heerle daar hebben we bij de Hazelaar een lekker bakje koffie gedronken. We vervolgden onze route weer en verbaasden ons over al die spannende verhalen waar we nog nooit iets over gehoord hadden. Alleen over het kleinste meisje van Ossendrecht had Annie wel eens iets gelezen. We hebben nog een drinkpauze gehouden in de Pin,daar was het ook gezellig. Van daar nog ons laatste stukje en we waren weer terug waar we begonnen waren. We waren om 13.30uur vertrokken en waren om 17.00uur weer terug. Als je deze tocht wat vroeger begint en je stopt hier en daar om de plaatsjes te bekijken en een hapje te eten is het een mooie rit voor een dagvullend uitje."

"Kortom een leuke en gezellige aan te bevelen autorit."

Groetjes Jeanne,Peter,Annie en Arent