Raaf Outdoor - GPS-tochten, bedrijfsuitjes en groepsactiviteiten

Over... Raaf Outdoor

De basis van Raaf Outdoor ligt bij een afstudeerproject bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 1995. Mijn opdracht was het exact bepalen van de locatie van een zender met behulp van een GPS en een peilontvanger. Dit was de eerste keer dat ik een GPS in handen kreeg. Ik vond het gelijk zo'n geweldig apparaat dat ik er voor 1200 gulden zelf één gekocht heb. Helaas was er maar weinig geografische informatie beschikbaar want internet stelde nog niet zo veel voor. Eigenlijk had ik dus erg weinig aan het ding en het ging dus snel de kast in.

Tot ik in januari 2005 gebeld werd door een ex-collega. Heel mysterieus vroeg hij me of ik die GPS nog had en of ik met dat ding naar hem toe wilde komen want we gingen wat leuks doen. Zo geschiedde en met een papier met coördinaten en nog wat andere informatie gingen we een GPS tocht lopen. De eerste poging was een beetje een mislukking want de GPS was traag, verkeerd ingesteld en een batterijenslurper. Maar het idee was duidelijk en heel spannend.

Thuisgekomen direct een andere, moderne (!!), GPS gekocht. Zodra deze binnen was, gingen we op pad voor poging twee. Nu ging het een stuk beter en wat was het geweldig om het eindpunt te bereiken! Nu moest er nog een verhaaltje op internet gezet worden en daarvoor moest een 'nickname' verzonnen worden. Dit werd 'TheRaven' en sindsdien heb ik deze naam gebruikt om mijn verhalen te 'loggen'.

Het bleef niet alleen bij het lopen van tochten. Het leek mij ook leuk om zelf tochten te maken en daaruit zijn een aantal (in de GPS-tocht-wereld) 'beruchte' tochten voortgekomen. Uiteindelijk ben ik me toe gaan leggen op het (mede-)organiseren van GPS-evenementen.

In 2010 ontstond het idee om meer te gaan doen met mijn GPS ervaring en heb ik TheRaven Actief opgericht. De naam 'TheRaven Actief' bleek echter niet zo praktisch en daarom is deze in februari 2012 veranderd naar 'Raaf GPS'. In november 2015 is de naam, in verband met het steeds grotere aanbod van activiteiten, aangepast naar 'Raaf Outdoor'.

Hans - Oprichter van Raaf Outdoor

Hans

Over... GPS-tochten

Iedereen kent de TomTom. Het handige apparaatje dat je in de auto de weg wijst. Dat apparaatje is een GPS (Global Positioning System) oftewel een Wereldwijd Plaatsbepalings Systeem. Een WPS dus.

Zo'n GPS kan je niet alleen op de weg gebruiken maar ook op de fiets of tijdens het wandelen. Alleen heb je niet zo veel aan wegenkaarten in het bos dus zijn er speciale GPS-en met speciale kaarten. Dit zijn de topografische kaarten. Hierop staat heel nauwkeurig waar alle landschapskenmerken (bomen, water, paden etc) zich bevinden.

Een GPS kan je dus de weg wijzen door het bos. Als je dan bepaalde punten in het bos aangeeft waar je langs wilt lopen dan krijg je dus een GPS-route of GPS-tocht. Als deze tocht gemaakt wordt door iemand die het gebied goed kent dan weet je ook zeker dat je de leukste stukjes van dat bos te zien krijgt.

Je kunt de punten van de route voorprogrammeren in de GPS. Je hoeft dan niets moeilijks te doen behalve het volgende punt kiezen en de pijl en/of paden te volgen. Het is ook wat ingewikkelder te maken door opdrachten te maken die eerst gedaan moeten worden voordat je het volgende punt krijgt.