Raaf Outdoor - GPS-tochten, bedrijfsuitjes en groepsactiviteiten

GPS Ultimus - Inleiding

De spanning begint al van te voren!

Met informatie over de merkwaardige geschiedenis rond Rennes-le-Château kunnen de deelnemers zich al een beetje voorbereiden.

Als het dan eindelijk zover is, krijgen de deelnemers toegang tot een speciale website die ze via hun telefoon kunnen benaderen. Op deze website staan de opdrachten die gedaan moeten worden om het mysterie op te lossen. Een GPS wijst de deelnemers de weg naar de locaties.

Dit boeiende interactieve spel duurt circa 3 uur en kan op een plaats naar keuze (zie werkgebied) gedaan worden.

Bérenger Saunière (2)

In eerste instantie was Saunière niet in staat om de cryptische beschrijvingen en codes van de documenten uit de cilinder te breken. Hij zag wel het belang in van de documenten en liet de hele kerkvloer openbreken. Hierna ging hij op het kerkhof verder. Op een grafzerk van Marie de Blanchefort ontdekte hij iets dat hij ook in één van de documenten had gezien namelijk de term ‘ET IN ARCADIO EGO’.

Cryptex

Saunière ging vervolgens naar een Parijse priester om de oude documenten te laten vertalen. Volgens boodschappen die Saunière heeft achtergelaten, stond er in de documenten onweerlegbaar bewijs dat een belangrijke gebeurtenis uit de kerkelijke geschiedenis anders is verlopen dan tot nu toe werd aangenomen.

De documenten kwamen snel daarna in de handen van het Vaticaan maar Saunière liet in en rond zijn kerk allerlei hints achter zodat het geheim niet verloren zou gaan. Na deze gebeurtenissen leek Saunière over een onuitputtelijke bron van inkomsten te beschikken waarmee hij onder andere de kerk liet restaureren en een villa liet bouwen.

Ben Hammott (4)

In de documentaire ‘Bloodline’ gaat filmmaker Bruce Burgess zelf naar Rennes-le-Château om het mysterie tot de bodem uit te spitten. Hij maakt kennis met Ben Hammott die eveneens onderzoek doet  naar Saunière en zijn mysterieuze fortuin. Ben ontdekt aan de hand van aanwijzingen die Saunière in en rond de kerk heeft achtergelaten een kistje met enkele belangrijke objecten. Deze objecten leidden Ben uiteindelijk tot een grot waarin tenminste één mummie ligt.

Skulls

Enkele jaren later zegt Ben in de podcast van René Barnett dat de hele ontdekking een hoax was. Is hij wellicht onder druk gezet door één van de betrokken partijen?

Meer informatie (6)

Er is veel informatie beschikbaar over dit mysterie dus als u het onderwerp interessant en spannend vindt dan kunt u zich nog verder in het verhaal verdiepen. Dit is niet noodzakelijk en u heeft daarmee geen voorsprong op anderen die dat niet doen.

Welke bronnen kunt u raadplegen?

U kunt het boek ‘De Da Vinci Code’ van ‘Dan Brown’ lezen of de film ‘The Da Vinci Code’ uit 2006 bekijken. Interessanter is nog de documentaire ‘Bloodline’ van Bruce Burgess uit 2008.

Op internet kunt u zoeken op ‘Rennes-le-Château’, ‘Priorij van Sion’ en ‘Ben Hammott’.

Hoe werkt het?

GPS Ultimus is een dynamische activiteit: de structuur en het verhaal zijn vast maar de rest kan aan uw wensen aangepast worden. Zo kunt u zelf de start- en eindlocatie kiezen, te bezoeken plaatsen in het verhaal laten verwerken en eigen vragen en/of opdrachten toevoegen.

Voor een offerte kunt via telefoon of email contact opnemen.

Algemene informatie

Begeleiding: Op de afgesproken tijd en plaats zal iemand van Raaf Outdoor aanwezig zijn om de materialen te verstrekken en het spel uit te leggen.

Vervoer: Bij GPS Ultimus wordt meestal een combinatie van wandelen en autorijden gebruikt. U kunt eventueel ook voor alleen wandelen of alleen autorijden kiezen. Er wordt gebruik gemaakt van eigen auto's.

Materialen: Raaf Outdoor zorgt voor de GPS-en.

Internet: Iedere groep (4 á 5 personen) heeft tenminste één telefoon met internet nodig

Locatie en eten/drinken: U zorgt zelf voor een locatie en als u na afloop wilt afsluiten met een diner of iets dergelijks dan kunt u dat het beste ook zelf regelen.

Prijs: 22,50 per persoon (ongeacht aantal personen of maatwerk opdrachten/vragen/locaties)

Rennes-le-Château (1)

Het mysterie begint rond het einde van de 19e eeuw met de benoeming van priester Bérenger Saunière als pastoor van de parochie Rennes-le-Château. Rennes-le-Château is een Zuid-Frans boerendorpje met destijds slechts 200 inwoners.

Rennes-le-Chateau

Direct na zijn aanstelling veroorzaakte Saunière een hoop ophef met een donderpreek om de parochianen aan te zetten om anti-republikeins te stemmen. De republikeinen wonnen echter en Saunìere kreeg een sanctie opgelegd.

Gravin van Chambord wist de monarchistische sympathieën van Saunière wel te waarderen en schonk een geldbedrag aan de kerk. Door deze bijdrage kon Saunière enig klein herstelwerk aan de vervallen parochiekerk uitvoeren.

Het verhaal gaat dat door Saunière tijdens deze eerste werkzaamheden iets vreemds werd ontdekt. Een altaarsteen die op twee pilaren rustte werd verwijderd en in een holte van één van deze pilaren werd een houten cilinder met documenten gevonden.

Priorij van Sion (3)

Een organisatie die telkens weer opduikt in de geschiedenis rond Rennes-le-Château is het geheime genootschap de ’Priorij van Sion’. Officieel werd deze priorij opgericht door Pierre Plantard in 1956. Pierre Plantard is echter een zeer omstreden persoon. Het is onder andere aangetoond dat hij meerdere malen valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Arcadia

Hoe het ook zij…  Vermoedelijk bestaat de Priorij al veel langer en er wordt beweerd dat de Piorij een belangrijk spiritueel geheim bewaart dat bekend staat als de schat van Jerusalem. Gezien de ontdekking van Saunière zou dit over dezelfde gebeurtenis kunnen gaan.

GPS Ultimus (5)

Het verhaal gaat verder!

Recent zijn er documenten ontdekt die verwijzen naar een tot nu toe nog onbekend geheim genootschap: 'de GPS Ultimus'. Dit genootschap lijkt actief te zijn in Nederland en wellicht ook in België en het vermoeden bestaat dat er banden zijn met Rennes-le-Château.

Monnik

Er wordt door verschillende mensen driftig gezocht en gepuzzeld en er zijn verschillende locaties waarvan vrij zeker is dat daar aanwijzingen te vinden zijn. Extra man- en vrouwkracht is dus van harte welkom en daar ligt dan ook uw taak: bezoek de locaties en los eventuele raadsels op!

Bronnen (7)

Websites

renneslechateaumysterie.be grenswetenschap.nl seti2.nl wikipedia.org

Documentaire

Bloodline (Bruce Burgess, 2008)

Podcast

NightVision Radio (René Barnett) – 21 maart 2012 (interview met Ben Hammott)

Werkgebied

Op het kaartje kunt u zien waar GPS Ultimus gedaan kan worden. Per regio geldt wel een minimum aantal deelnemers.

Het maximum aantal deelnemers is 200 personen.

Regio 1: Bergen op Zoom: 15+ pers.

Regio 2: West-Brabant tot Breda, Tholen: 30+ pers.

Regio 3: Tilburg, Dordrecht, Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden: 50+ pers.

Regio 4: Zuid-West Nederland tot Den Haag, Utrecht en Eindhoven: 70+ pers.

Regio 5: Midden/Zuid Nederland tot Amsterdam, Almere, Arnhem, Nijmegen, Venlo en Maastricht: 90+ pers.

Werkgebied

Facebook

 
 

Veel gestelde vragen

Op welke dagen verzorgen jullie activiteiten?
Is een buitenactiviteit ook leuk in de winter?
Ik wil graag reserveren. Hoe werkt dat?

Lees verder bij de Veel gestelde vragen.